Door de dood geraakt

Jouw madeliefjes
28 mei 2021
Je leeft voort
29 mei 2021

Eind 2019 werd mij gevraagd om mee te schrijven aan een bundel over rouwverwerking. Ik had toen nog maar heel kort geleden mijn lieve vader verloren. Het zou fijn zijn, zo werd mij verzekerd, als ik daarover kon schrijven.
Eerst was ik hier – om verschillende redenen – nogal huiverig voor.
Mijn vader heeft een prachtige leeftijd bereikt. Er zijn mensen die op dit gebied veel schrijnender verdriet hebben of hebben meegemaakt. Is mijn verhaal wel geschikt voor zo’n bundel?
Maar ook: mijn vader was nog maar zo kort geleden overleden, aan rouwverwerking was ik nog niet eens toe gekomen. Zou ik wel in staat zijn om zijn verhaal op papier te zetten? Ik schrijf wel vaker, maar ik heb nog nooit non-fictie geschreven en dan nog wel over een onderwerp dat zo dichtbij komt.

Mijn onzekerheid over het eerste punt kon snel worden weggenomen. Het moest een bundel worden met vooral juist veel verschillende verhalen. In veel verschillende situaties. Zodat zoveel mogelijk mensen zich in één of meer verhalen zouden kunnen herkennen. Het verlies van een ouder is iets waar iedereen vroeg of laat mee te maken krijgt. Dat verdriet is heel relevant, niet iets om af te doen met ‘dat hoort nu eenmaal bij het leven.’ Dat verdriet mag er ook zijn en is voor velen herkenbaar.
Met het tweede punt moest ik zelf in het reine komen. Ik besloot uiteindelijk om de uitdaging aan te gaan. En het is gelukt, hoewel het een heel proces was. Nooit heeft schrijven me zoveel gekost als mijn verhaal: Gevangen in een lijstje. Maar nu het af is, ben ik zo blij en trots dat alles op papier staat. Alleen al voor mezelf en mijn familie is het een waardevol en kostbaar document geworden. En het mooiste van alles: het heeft me beslist geholpen bij het rouwproces.

En nu? Nu is de bundel klaar, vol ontroerende verhalen van negen auteurs. De bundel ligt in de winkel en ook via mijn webshop is het boek te bestellen. Mijn wens is dat deze bundel mag bijdragen aan een stukje verwerking, herkenning en dat het wellicht handvaten of troost mag bieden aan iedereen die met rouw, op welke manier dan ook, te maken heeft of krijgt.

Bericht van Uitgeverij Ambilicious:

Door de Dood geraakt, negen verhalen met een rouwrandje:
Rouw. Als naasten denken wij allemaal te weten hoe groot het gemis is en hoe diep de pijn voelt na het verlies van een dierbare. Tot het op ervaren aankomt. Op een kwade dag wordt immers iedereen onontkoombaar met de dood geconfronteerd. Dan blijkt elk rouwproces een eigen identiteit te hebben. In deze bundel vertellen negen auteurs ieder hun persoonlijke verhaal: kwetsbaar, emotioneel, integer maar vooral herkenbaar. Rouwen en weer opstaan.

Negen auteurs sloegen de handen ineen voor een uniek project. Ieder van hen vertelde zijn of haar verhaal over de verwerking van rouw na een groot verlies. De onmacht, de liefde, het opnieuw gaan leven.
Een groot respect voor de dierbaren van:
Jeroen den Harder
Arie van Driel
Marguerite de Ruijter
Femmy ten Cate
Marije den Daas
Irma Moekestorm
Susan van ‘t Hullenaar
Marjon Meijvogel
Erika van Dalen

De verhalen worden voorgegaan door een zwartwitfoto gemaakt door Jeroen den Harder. Ze beelden het moment van intens verdriet uit, geven hoop mee voor de toekomst.

Bestel hier de bundel

Bekijk hier de trailer

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.