Gevoel van thuis

Hongertocht
29 oktober 2015
Vaste prik
12 november 2015

Het is een koude, grauwe herfstdag. Geen aantrekkelijk weer om erop uit te gaan. Maar het geeft niet, ik ben een echte huismus.

Terwijl het stoofvlees voor de goulash zachtjes staat te pruttelen, ga ik boven aan de slag. Het is een prima dag om eens wat karweitjes aan te pakken die ik al veel te lang voor me heb uitgeschoven. Te beginnen met het opruimen van de kledingkasten. De zomerkleding mag onderhand vervangen worden door wat meer winterse. Als ik na een uurtje bikkelen het resultaat bewonder, ben ik dik tevreden.

Herinneringen
Een ouderwetse geur prikkelt onverwacht mijn reukorgaan en roept direct herinneringen op aan mijn jeugd. Mijn moeder was altijd vroeg in de weer met haar zorg voor het eten en zo kon het gebeuren dat, voordat ik naar school ging, de geur van sucadelapjes, soep of appeltaart al in de keuken hing. De geur van thuis.
Met elke traptrede die ik verder afdaal, ruik ik het beter. Onmiskenbaar draadjesvlees. Opgetogen realiseer ik me dat het mijn goulash is. Ik was zowaar vergeten dat het opstond. Tevreden roer ik in het prutje, proef of het vlees al gaar is en neem me voor om meteen ook maar een appeltaart te bakken. Mét goudreinetten, precies zoals mijn moeder appeltaart maakte.

Gods huis
Terwijl de regen zachtjes tegen de ramen tikt, vult een explosie van geuren mijn huis. De knusse sfeer die er hangt, bezorgt me een heerlijk gevoel van thuis. Ik heb het naar mijn zin, al ben ik druk als een klein baasje en is mijn keuken een puinhoop. Zachtjes neurie ik dat prachtige lied over Góds huis: Ik houd van uw huis, machtige Heer! Met heel mijn hart wil ik bij u zijn. Zelfs de mus en de zwaluw vinden er een thuis. Gelukkig zij die wonen in uw huis.* Ook Gods huis is een thuishaven. Een plek waar je jezelf kunt zijn. Een plek waar je tot rust mag komen na een week van ploeteren. Iedereen is er welkom, zelfs huismussen als ik…

Welkom
De goulash is inmiddels klaar, de appeltaart is prachtig gelukt. En vanavond… vanavond komt mijn oudste thuis. Hij is met zijn klas bijna een week weggeweest naar het al net zo koude en natte Berlijn. En reken maar dat hem thuis een warm welkom wacht.

*Psalm 84: Het is goed in het huis van de Heer. Wil je deze psalm eens horen, luister dan hier: Psalmen voor Nu 84

 

Deze blog verscheen ook op Mijn Kerk

gevoelvanthuis mkfb

Vind je dit leuk... deel dit
Share on Facebook
Facebook
0Pin on Pinterest
Pinterest
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.