Bundel: Een avond in Parijs

Taakstraf voor slaan Zwarte Piet
27 november 2014
Gedichtenbundel Gedichten voor alle seizoenen
29 november 2014

Dit is de titel van de bundel, waarin, naast negentien verhalen van andere schrijvers, ook mijn verhaal ‘Hoog Spel’ is opgenomen. De titel klinkt heel romantisch, maar niets is minder waar…

De opdracht voor deze schrijfwedstrijd luidde namelijk: Parijs bij avond tijdens de Duitse bezetting in de Tweede Wereldoorlog. Een Franse verzetsstrijder wordt voor een sabotageopdracht gekoppeld aan een Franse femme fatale. Wat hij niet weet is dat zij een dubbelrol speelt. Zij is namelijk tevens een nazi-informant. Krijgt de liefde de overhand en redt dit het leven van de verzetsstrijder?

Het was een pittige klus, een echte uitdaging om mee aan de slag te gaan. Ik heb me moeten verdiepen in een stukje Franse geschiedenis. Daar stuitte ik op de verschrikkelijke gebeurtenis van 16 juli 1942. Die dag werd er een razzia gehouden waarbij duizenden Joden werden opgepakt. Zij werden samengedreven in het Velodrome d’Hivre bij de Eiffeltoren en op transport gezet naar concentratiekampen, waarbij velen om het leven zijn gekomen. Deze geschiedenis is o.a. ook bekend van het boek: ‘Haar naam was Sara’. De rol die de Parijse politie hierbij speelde was verre van fraai. Verder kwam ik te weten dat het verzet vooral vorm kreeg in sabotage-acties gehouden tegen het spoor. Deze acties waren zeer nuttig en belemmerden het werk van de Duitsers enorm.
In mijn verhaal heb ik deze gegevens gebruikt. Ik heb er met veel plezier aangewerkt en ben echt heel trots dat het verhaal een plekje krijgt in de bundel.

Leesfragment

‘Dit is Brigitte, mannen, zij komt ons team versterken. Haar kennis zal ons goed van pas komen, want ze heeft een aantal jaar voor onze nationale spoorwegen gewerkt.’
We zitten met onze verzetsgroep van vier man sterk bij elkaar in een klein kamertje in een achterafstraatje van Parijs, waar we onze zoveelste sabotageactie voorbereiden. Verbaasd staren we naar de knappe jonge vrouw, die aan ons geïntroduceerd wordt door François.
Argwanend neem ik Brigitte op. Waarom moet zij zo nodig onze groep komen versterken? Ze is een prachtige vrouw, dat zag ik direct, maar dat feit doet mijn argwaan alleen maar groeien. Wat
heeft zij in vredesnaam te zoeken bij het verzet? Ik weet wel dat we iedereen kunnen gebruiken, maar zo een mooie madam… Laat ze de gewonde soldaten in het hospitaal opfleuren of zo.
Als ik haar blik ontmoet, voel ik dat ik een kleur krijg en zie haar rood gestifte lippen ombuigen in een spottend lachje. Het lijkt wel of ze mijn gedachten kan lezen. Snel kijk ik de andere kant op en concentreer me op wat François ons te melden heeft. Hij schijnt niets van onze confrontatie gemerkt te hebben.

avond in Parijs

Vind je dit leuk... deel dit
Share on Facebook
Facebook
0Pin on Pinterest
Pinterest
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.