Welkom

Lieve lezer,

Voel je welkom op mijn site
maak het jezelf vooral gemakkelijk
doe je jas uit, pak een stoel
en snuffel lekker rond
want in mijn digitale boekenkast
vind je vast iets van je gading:
Een gedicht, een kort verhaal, een blog
vaak geschreven met een knipoog
maar soms ook niet
eigenlijk net als het leven zelf...
Dus, wees welkom
kijk, lees en geniet!

Irma Moekestorm

foto: Karin Poldervaart Fotografie

Over Irma

Het gezicht achter Knipoog.nu ben ik, Irma Moekestorm - Vreugdenhil.
Met heel veel liefde heb ik in een jaar of tien tijd, alles wat je op deze website tegenkomt, geschreven.
Want schrijven is nu eenmaal mijn grote passie.
Maar eerst even iets over mezelf, zodat je weet met wie je van doen hebt.

Ik werd in 1967 geboren in Maassluis. Rond mijn eerste verjaardag verhuisden mijn ouders, mijn broer en ik naar het pittoreske Maasland. Een dorpje in een nog groen gedeelte van de Randstad, tussen Rotterdam, Den Haag en Delft.
Het was heerlijk om in deze plaats op te groeien, veilig buiten te kunnen spelen en naar school te kunnen lopen. Een onbezorgde jeugd dus.
Op mijn vijftiende kreeg ik helaas een kwaadaardige tumor in mijn knie. Chemokuren en veel operaties volgden. Na 17 jaar tobben, is mijn been alsnog geamputeerd.

In 1991 trouwde ik met Jan en wat een zegen dat we twee mooie jongens kregen, Bart en Thijs. Ook zij mochten opgroeien in hetzelfde pittoreske dorpje als waar ik mijn jeugd doorbracht.
Helaas moest ik stoppen met mijn werk als secretaresse bij een bouwbedrijf, omdat dat o.a. door mijn handicap fysiek te zwaar was. Wel kreeg ik een prothese met een computergestuurde knie en zo kon ik gelukkig zelf voor de jongens zorgen. Inmiddels zijn ze (bijna) volwassen en staan op punt hun vleugels uit te slaan.

Mijn prothese is een geweldig hulpmiddel, maar zal nooit helemaal een gezond been kunnen vervangen. Er zijn regelmatig problemen, die me behoorlijk belemmeren in mijn dagelijks functioneren, zodat ik noodgedwongen heel vaak thuis ben.
Door de ziekte en mijn handicap heeft mijn leven een andere wending gekregen dan ik voor ogen had. Maar hoe bijzonder dat ik juist door dit alles het schrijven mocht ontdekken.

Schrijven betekent heel veel voor mij. Het brengt me in een andere wereld. Als ik aan een verhaal werk, moet ik een wekker zetten, omdat ik anders zomaar de tijd vergeet. Schrijven heeft me heel veel gebracht. Het leidt me af van de dagelijkse beslommeringen. Schrijven maakt mijn hoofd leeg en kan altijd. Dat vooral maakt me heel blij en dankbaar.

 
 

Letterstoeier

Een paar jaar geleden werd mijn digitale boekenkast Knipoog.nu geboren. En nu ... nu puilt hij bijna uit van alle verhalen, gedichten en weblogs ;)
Ook tref je hier een webshop aan, waar je mijn prentenboeken en zelfontworpen wenskaarten kunt bestellen.

Ik ben nu eenmaal een letterstoeier. Of het nu gaat om het schrijven van gedichten, kaarten, columns, webteksten, persberichten of korte verhalen, dat maakt niet uit. Altijd laat ik met liefde mijn vingers over het toetsenbord dansen om met letters te spelen en met woorden te sjansen. Zo ontstaan de leukste creaties en dat mag best weleens uit de pas. Sterker: juist dat maakt mijn teksten speels en toegankelijk.

 

Over mijn prentenboeken

Ik schrijf vooral voor jonge kinderen in rijmvorm. Korte, pakkende gedichtjes met een fijne cadans. Ik vind het belangrijk dat mijn verhaal humor bevat en een les. Daarmee bedoel ik, dat er iets herkenbaars inzit, waaraan kinderen zich kunnen spiegelen en waar ze hun voordeel mee kunnen doen. Boeken met een boodschap dus. De taal moet laagdrempelig zijn, zeker als je voor peuters en kleuters schrijft. Mijn gedichten lijken simpel, maar er zit veel puzzelwerk in. Ik hou niet van gedichten die heel voorspelbaar zijn of die ‘rijmen om het rijmen’. Een goede clou is belangrijk, het moet beslist een lach op een gezichtje toveren.

Het is heerlijk om je legaal te verplaatsen in de leefwereld van kinderen, een wereld waarin alles kan en niets te dol is. Hoe leuk is het om dieren te laten spreken en grappige situaties te bedenken, die normaal gesproken nooit zullen gebeuren. Extra leuk is het, dat boeken voor kinderen mooi geïllustreerd worden. Ik kan er echt van genieten als een door mij verzonnen figuurtje vorm krijgt in een illustratie. Dan gaat het verhaal nog meer sprankelen en leven.

Ik vind het belangrijk om een kind mee te geven dat je goed bent zoals je bent. Dat je daar niets voor hoeft te doen. Dat iedereen anders is en daarmee ook uniek. Dat iedereen er mag zijn en geliefd is.
Zoals in mijn boekje Lieve Lief. Lieve is een lieveheersbeestje zonder stippen en dat vindt ze heel erg, want alle lieveheersbeestjes hebben wél stippen. Gelukkig leert ze dat de buitenkant niet belangrijk is, maar dat het veel belangrijker is hoe je van binnen bent.
Dit verhaal heb ik geschreven omdat ik zelf sinds mijn jeugd een handicap heb. Ik heb me vaak anders gevoeld, net als Lieve. Inmiddels heb ik geleerd dat ik net zo waardevol ben als een ander. Geen boodschap zo essentieel als deze.
Ik hoop nog lang door te mogen schrijven en deze boodschap door te geven.

“Schrijven is je vingers over het toetsenbord laten dansen met woorden spelen met zinnen sjansen”

irma