Opening Expositie ‘De Wissel’

Een jarige
7 april 2019
Groot geluk
15 april 2019

Zondagmiddag was het zover: de opening van de Expositie ‘De kleur van afwijken’.
Een aantal prachtige, kleurrijke schilderijen van Koert Ros hangen nu voor twee maanden in ‘De Wissel*’. Mijn gedichten mogen deze werken ‘omlijsten’.

Koert schildert kleurrijke, abstracte schilderijen met thema’s die niet altijd eenvoudig zijn. In zijn schilderijen vertelt hij over zichzelf en over anderen en hoe ze elkaar vinden tijdens hun zoektochten. Koert heeft me gevraagd om een aantal gedichten te schrijven bij zijn schilderijen.
Daar ben ik de afgelopen maanden mee aan de slag gegaan. Eerst nogal weifelend … is het goed genoeg? Raak ik de juiste snaar? Tref ik de juiste toon?
Ik merkte dat ik bij het eerste gedicht behoorlijk ‘uit-mijn-comfortzone’ vloog. Dat voelde vreemd en niet goed. Koert echter prikte daar dwars doorheen: ‘Dit ben jij niet! Ik mis jouw knipoog! Daarom had ik jou juist gevraagd!’
Dat betekende een enorme opluchting: Nu mocht ik gewoon mezelf zijn. Met deze eye-opener ging ik aan de slag om met mijn gebruikelijke knipoog te schrijven. En wat was dat leuk! Het was het begin van een fijne samenwerking dat nu uitmondt in deze expositie.

Een hartelijk welkom viel ons en onze gasten ten deel. De medewerkers van ‘De Wissel’ hadden alles uit de kast gehaald voor een feestelijke opening. Er werd een welkomstwoordje gesproken om daarna met elkaar het glas te heffen op een succesvolle expositie. En dat was uiteraard tevens het startsein voor de gasten om alle werken te gaan bewonderen.

In de expositie komt alles samen. De schilderijen die werkelijk prachtig tot zijn recht komen aan de wanden van ‘De Wissel’. Mijn gedichten die er een ander licht op kunnen/mogen werpen. Het feit dat onze werken zo verschillend van stijl zijn, maakt het juist zo’n bijzonder geheel.

Tevreden en ook wel heel opgelucht maak ik de balans op, een dag na de expositie. Het toewerken naar de opening van de expositie was een fantastische ervaring en de opening zelf was dat niet minder! Ik ben enorm dankbaar voor de kans die ik kreeg om op deze manier mijn gedichten te exposeren en zeker ook met het uiteindelijke resultaat.
Het loont echt de moeite om eens een kijkje te nemen!**

Dit is één van de gedichten die ik schreef … zo toepasselijk kan het zijn 😉

Ik wil het niet, ik durf het niet,
ik blijf wel aan de kant.
Ik kan het niet, ik mag het niet,
ik steek mijn kop in ’t zand.

Je kan het wel, je mag er zijn,
je moet jezelf wel geven.
Heb de moed, heb de kracht,
heb het lef te leven.

©irma2019

 

fotocredits: Wil van den Dool en Jan Moekestorm

*De Wissel is een inloophuis van de kerken in het oude centrum van Schiedam
*De Expositie is nog tot 2 juni. Wel op afspraak! Klik hier voor meer info

2 Comments

  1. Marianne schreef:

    Wat een mooie, artistieke symbiose! En dat mooie gedichtje dekt de lading van je gedachte helemaal. Erg leuk! Jammer dat ik er niet bij kon zijn. Gelukkig kan ik via de social media en je nieuwsbrief ook meegenieten. Groetjes van een grote fan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.