Bloesems in de herfst …

Uit en thuis
31 augustus 2020
Beloofd is beloofd
20 oktober 2020

Eind 2019 werd ik benaderd door een dame van het Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam. In haar zoektocht naar lentegedichtjes, stuitte ze op één van mijn gedichten en nam contact met mij op.

Al snel bleek dat zij betrokken was bij de inrichting van een nieuwe bestralingsruimte. Alle bestralingsruimtes in het ziekenhuis hebben een apart thema en de nieuwste zou het thema ‘Bloesems’ krijgen; de wanden behangen met bloesemprenten en ook op het plafond zou de bloesempracht worden uitgebeeld. Daarbij hoort een passend bloesemgedicht en zo kwam ze dus bij mij terecht.

Ik stuurde haar al mijn lentegedichtjes en schreef er nog eentje speciaal voor dit doel, die ik tussen de andere plaatste.
Een paar weken later kreeg ik bericht dat mijn gedichten waren beoordeeld door een commissie en dat zij uiteindelijk dit bewuste gedicht hadden uitgekozen. Het zou levensgroot op de muur tussen de bloesems worden afgebeeld.

Nog steeds ben ik verwonderd, dankbaar en blij dat juist op deze plek – waar mensen een heftig traject moeten doorlopen – mijn woorden bemoediging en troost mogen bieden. Als tiener kreeg ik zelf met kanker te maken. Ik kreeg geen bestralingen, maar wel chemotherapie. De tijd was zo anders, er was totaal geen aandacht voor de entourage. Het gebouw waar ik keer op keer naar toe moest voor een chemotherapie, was oud en vervallen, ik heb er geen prettige herinneringen aan (en dat is zacht uitgedrukt). Wat mooi dat dat nu zo heel anders is en dat ik daar een heel klein steentje aan mocht bijdragen.

Het was de bedoeling dat er een openingsceremonie in april zou komen waarbij ik aanwezig mocht zijn. Helaas gooide ook hier corona roet in het eten.
De bestralingsruimte is inmiddels al in gebruik genomen en ik kreeg afgelopen een mooie collage van het geheel.
Ik hoop zo dat ik het ooit nog eens in het echt bewonderen mag.

 

Steeds als de bloesems bloeien
en de zon naar me lacht
ben ik dankbaar voor de lente
die licht en warmte bracht

Steeds laten de bloesems weten
dat ik nooit moet opgeven
omdat zelfs de donkerste tijd
uitmondt in nieuw leven

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.